Onthulling bouwbord als startsein realisatie Zorgpark Achterhoek

Dinsdag 27 februari onthulde Elvira Schepers, wethouder van gemeente Winterswijk, samen met bestuurlijke vertegenwoordigers van GGNet, Zorggroep Achterhoek en Zozijn het bouwbord van Zorgpark Achterhoek. Op dit nieuw te realiseren gezondheidspark, naast het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, vestigen in de loop van 2025 GGNet, Zorggroep Achterhoek en Zozijn.

Met Zorgpark Achterhoek wil WAM&VanDuren Bouwgroep samen met GGNet, Zorggroep Achterhoek en Zozijn een veilige, geborgen en groene omgeving creëren voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Het 2,5 hectare tellende gezondheidspark wordt duurzaam ontwikkeld in een groene omgeving, om zowel binnen als buiten de gebouwen een positief gezondheidseffect en welbevinden te realiseren voor de gebruikers.

Mooie voorzieningen en alle ruimte
“In de ruimtelijke en natuurlijke leefomgeving op Zorgpark Achterhoek krijgen bewoners de zorg en aandacht die zij nodig hebben. De bewoners staan hier centraal. Hun verwanten, onze begeleiding en diensten vormen een netwerk om hen heen”, aldus Tim Makarawung, algemeen directeur Zorggroep Achterhoek. Ook Frans Hovenkamp, manager van GGNet, is enthousiast over het concept: “Zorgpark Achterhoek biedt zowel mooie voorzieningen dichtbij, als alle ruimte om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Wij zijn blij dat wij hier onze nieuwe locatie kunnen bouwen.”

Samenwerken om elkaar te versterken
Zorgpark Achterhoek biedt in totaal 5 zorgclusters. Op drie van deze zorgclusters vestigen de zorgorganisaties GGNet, Zorggroep Achterhoek en Zozijn. Welke organisaties zich op de twee andere clusters zullen vestigen, is nog niet bekend. Het doel is dat de 5 zorgorganisaties in de toekomst nauw met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Daarin zit ook de kracht van Zorgpark Achterhoek; door synergie en het complementaire karakter elkaar versterken.

Zorg en welzijn aantrekkelijker organiseren
De locatie aan de Tuberweg is al langere tijd in bezit van WAM&VanDuren Bouwgroep. Zij hebben veel ervaring in het ontwikkelen en realiseren van zorgconcepten en zijn daarom verantwoordelijk voor de realisatie van dit unieke project. “Hoewel er al een groot aanbod is op het gebied van zorg en welzijn, zijn wij ervan overtuigd dat dit nog aantrekkelijker en beter kan worden georganiseerd. Vanuit die gedachte ontstond de visie voor Zorgpark Achterhoek: samen met lokale en regionale zorgaanbieders een meerwaarde creëren voor de inwoners van Winterswijk en omgeving”, vertelt Bas Hommelink, algemeen directeur WAM&VanDuren.

Eerste oplevering maart 2025
De grond wordt eerst bouwrijp gemaakt en daarna wordt er gestart met de bouwwerkzaamheden. Het gebouw voor de nieuwe dagbestedingslocatie van Zozijn wordt als eerste opgeleverd. Als alles volgens planning loopt, is dat aan eind maart 2025. Wilko Kloppenburg, manager dagbesteding bij Zozijn: “Wij zijn blij met deze kans om nieuw te bouwen in Zorgpark Achterhoek. Door onze drie dagbestedingslocaties samen te brengen onder één dak, kunnen we onze cliënten een nog breder palet aan werkzaamheden en activiteiten bieden.”